Gezamenlijke oplossing met Bosch Security and Safety Systems

 

Gezamenlijke oplossing Audio Acoustics en Bosch Security and Safety Systems
Eén geïntegreerd audiosysteem voor gesproken woord ontruiming en omroep en achtergrondmuziek.

Audio Acoustics en Bosch Security and Safety Systems bieden samen één geïntegreerd audiosysteem voor ontruiming op basis van gesproken woord en omroep en achtergrondmuziek. Op de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer worden de mogelijkheden getoond.

Commercieel manager Jeroen Knol en hoofd installatieprojecten Alexander van Essen van Audio Acoustics en business developer Rolf Haijema van Bosch Security and Safety Systems: “Gebruiksvriendelijkheid, bedieningsgemak, meer functionaliteit, optimale kwaliteit en bedrijfszekerheid staan bij onze oplossing centraal.”

De oplossing combineert de PRAESENSA IP verbinding van Bosch met diverse ge-engineerde audionetwerken van Audio Acoustics. Waar vroeger in de praktijk de systemen voor noodoproepen en muziekweergave meestal gescheiden waren, bieden Bosch en Audio Acoustics nu één geïntegreerd geheel aan. Doordat beide systemen werken op Dante kunnen eindgebruikers genieten van superieure digitale audiokwaliteit.


Efficiënt
Het systeem is gebaseerd op de meerkanaals versterkerarchitectuur van Bosch, met intelligente vermogenstoewijzing over de versterkeruitgangen en geïntegreerd reservekanaal. Hierdoor wordt het beschikbare vermogen aanzienlijk effectiever benut. Omdat minder versterkers nodig zijn, wordt tot de helft bespaard aan ruimte en draagt het systeem bij aan een aanzienelijke energiebesparing. PRAESENSA voldoet aan NEN norm EN 54-16. Haijema: “PRAESENSA is gebaseerd op de hoge standaard Dante, die in de live audiowereld wordt gehanteerd. We zochten naar mogelijkheden om Praesensa te combineren met een kwalitatief hoogstaande live audio systemintegrator en kwamen uit bij Audio Acoustics. We konden onze oplossingen vrij eenvoudig in elkaar schuiven. Twee systemen in één, dat is wel zo efficiënt.”

Alexander van Essen: “Een groot voordeel is dat je minder luidsprekers nodig hebt. Waar je er vroeger aparte audiosystemen en bedieningstableau’s had voor ontruimingsoproepen en voor muziek of omroepberichten, heb je nu aan één platform voldoende. Je hebt als gebouweigenaar minder apparatuur aan de muur hangen. Ook het aantal luidsprekers in het plafond kan omlaag, wat zorgt voor esthetische voordelen.” In de alledaagse praktijk komt er meestal muziek uit de luidspreker, die je dan bijvoorbeeld kan horen in de lobby van het hotel, de winkel of het restaurant.


Studiokwaliteit
Alexander van Essen: “Als er ontruimd moet worden, kun je volstaan met een druk op dezelfde knop waarmee je ook de muziek bedient. Vroeger had je meerdere knoppen nodig. Het niveau van onze gezamenlijke oplossing is heel hoog. Wij bieden studiokwaliteit. De audiosignalen kunnen per zone worden ingeregeld. De oplossing is makkelijk uitbreidbaar. In feite heb je genoeg aan een netwerkkabel. Die kun je eenvoudig doortrekken als er behoefte is aan uitbreiding.”

Het systeem wordt zowel toegepast bij nieuwbouw als renovatie. Jeroen Knol: “In het geval van nieuwbouw zie je nog regelmatig dat de systemen voor muziek en ontruiming afzonderlijk worden aangelegd. Het spreekt vanzelf dat de efficiëntie het meest is gebaat bij geïntegreerde aanleg. De kosten zijn dan ook lager. De meeste efficiëntie wordt dan ook behaald als wij bij een zo vroeg mogelijk stadium van de bouw worden betrokken.”


Gebruiksvriendelijk
Het geïntegreerde systeem wordt inmiddels met succes breed toegepast in onder meer hotels, theater- en poppodia, winkelcentra, auditoria van universiteiten, concertzalen of vergaderruimtes. Haijema roemt de grote mate van gebruiksvriendelijkheid. “Onze oplossing is tot stand gekomen in samenwerking met de eindgebruiker. Die heeft een groot display voor zich waar veel informatie op staat.” Ook met de bedrijfszekerheid is gewaarborgd. Zo zit er in elke unit een reserveversterker. Valt er een apparaat uit, dan gaat de muziek toch door en ook loopt de oproep tot ontruiming geen gevaar.

Het innovatieve audiosysteem wordt geïnstalleerd door elektrotechnisch installateurs. Zij krijgen desgewenst ondersteuning van Audio Acoustics en Bosch.

Bosch is wereldwijd marktleider als het gaat om PRAESENSA ontruimingssystemen op basis van gesproken woord. Deze zijn in Nederland wettelijk verplicht voor gebouwen met een oppervlakte vanaf tienduizend vierkante meter. Audio Acoustics biedt geluidsoplossingen en is systemintegrator van audiosystemen in de culturele sector. De onderneming is in Nederland marktleider binnen haar werkgebied en heeft recent meerdere grootschalige nieuwbouw- en renovatieprojecten mogen doen.

Op de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer vragen de beide marktpartijen aandacht voor hun totaalgeluidsoplossing en laten ze zien hoe eindgebruikers een efficiënte en multifunctionele keuze kunnen maken.